Ius Sanctus Nieuws Archief
Almelose Máxima gaat ‘schitteren’ op Amsterdamse expo
Sunday, 06 Jan 2002 door Danny
Almelo,
Het fonkelende glas doet denken aan een verzameling dure edelstenen, een verguisde autoruit wekt de suggestie van diamant. Aan de buitenkant glimmen gouden glitters. Het stralende middelpunt: Máxima. Kunstenares Suze Berendsen uit Almelo heeft net de laatste hand gelegd aan het koninklijke portret. ‘Eergisteren was-ie klaar’. Drie maanden is ze er mee bezig geweest.
Glas verzamelen, scherven rapen en talrijke penseelstreken in olieverf. Suze Berendsen kent inmiddels elke gelaatstrek van de verloofde van de kroonprins. Als ze Máxima op televisie ziet, heeft de Almelose haast het idee dat ze de Argentijnse persoonlijk kent. ‘Ze heeft een hele vriendelijke uitstraling, dat komt door haar ogen.’ En de ogen kunnen het schilderij maken of breken, weet Suze uit ervaring. ‘Ik begin altijd met de ogen, als die niet lijken, dan lijkt de rest ook niet.’ Maar in Máxima’s geval had de Almelose vooral moeite met de stralende lach van de aankomende bruid. ‘Juist omdat ze zoveel lacht, komen de tanden heel duidelijk tevoorschijn. Ja, die mond vond ik heel moeilijk.’
De natuurgetrouwe afbeelding van Máxima gaat volgende week van Almelo naar Amsterdam. Daar exposeert Suze Berendsen in RomArt, een Roemeense galerie voor glaskunst aan de Overtoom. Haar werk werd ‘ontdekt’ op een glastentoonstelling in Tubbergen. ‘Ze waren gecharmeerd van mijn glasschilderijen. Zodoende werd ik uitgenodigd om te exposeren’, vertelt Berendsen. ‘En als ik ergens een expositie verzorg, zorg ik dat ik iets heb dat bijzonder aanspreekt, iets actueels.’ Het idee om Máxima in glas en olieverf te vereeuwigen was geboren.
Maar ook van de aquarel van Maxima is de verf inmiddels droog.
‘Er is iets mee’, bestudeert Berendsen haar creatie in het atelier nogmaals zorgvuldig. Maar ook de uitvoering in waterverf benadert de perfectie. In tegenstelling tot de variant in glas en olieverf, blijft deze Máxima in Twente. In galerie Alberts in de Grotestraat in Almelo krijgt ze zelfs gezelschap van Willem-Alexander. Het tekenvel waarop de kroonprins moet verschijnen is echter nog blanco. Suze Berendsen kan maar geen geschikte foto vinden om hem van na te tekenen. De staatsieportretten van de Rijksvoorlichtingsdienst vindt de Almelose te gekunsteld, te statisch. ‘Vreselijk, hier heeft-ie gewoon slagtanden’, zegt ze over één van de foto’s waarop Willem-Alexander zijn blik omhoog stuurt en lacht. En die rij parelwitte tanden. ‘Geretoucheerd’, zegt de kunstenares vastberaden. De aquarelportetten van Máxima en Willem-Alexander moeten rond het huwelijk in de Almelose etalage verschijnen.
Of de Máxima in glas en olieverf op haar huwelijksdag nog in Amsterdam te bezichtigen is, is de vraag. ‘Misschien is-ie dan al verkocht’. Het schilderij moet minimaal 900 euro opbrengen. Wie het koopt, maakt haar eigenlijk niet uit. Zelfs niet als het bij het koninklijke paar zelf aan de muur zou komen te hangen? ‘Nee, degene die het koopt moet er gewoon heel tevreden over zijn.’
Overigens zijn de schilderijen te zien op de site van de Twentsche Courant Tubantia. (www.tctubantia.nl)
(Bron: Twentsche Courant Tubantia)