Ius Sanctus Nieuws Archief
Kritiek Kroonprins over rapport Baud terecht
Monday, 28 Jan 2002 door Danny
Leiden,
Kroonprins Willem-Alexander heeft gelijk: het rapport van Michiel Baud over Jorge Zorreguieta is niets meer dan een mening. Wetenschappelijk stelt het niet veel voor. Dat vindt de Leidse historicus en Argentinië-kenner Hans Vogel.
,,Baud had nooit onderzoek gedaan naar de Argentijnse geschiedenis. Daarom heeft Kok hem volgens mij ook benaderd. Dan kon hij hem tijdens het onderzoek beïnvloeden, en later eventueel zijn handen van Bauds rapport aftrekken.'' Michiel Baud schreef in opdracht van minister-president Kok een rapport over Jorge Zorreguieta, die in Argentinië minister was in een periode waarin duizenden Argentijnen werden omgebracht of spoorloos verdwenen.
Baud stelde in zijn rapport dat Zorreguieta geweten moet hebben van deze verdwijningen. Maar kroonprins Willem-Alexander deed het rapport-Baud onlangs af als 'een mening'. Veel policiti hebben echter grote moeite met de uitspraak van de kroonprins: D66-leider Thom de Graaf noemde de uitspraak 'dom'.
Vogel doceert en publiceert al vijftien jaar over Argentinië. Het rapport-Baud noemt hij 'vergelijkbaar met een aardige doctoraalscriptie'. Bovendien heeft Baud zich laten bijstaan door twee andere wetenschappers die zich net als Baud niet wezenlijk in Argentinië hebben verdiept.'' Wanneer Kok werkelijk een wetenschappelijke studie over Zorreguieta en de junta had gewild, had hij wel gekozen voor bijvoorbeeld de Utrechtse hoogleraar Ton Robben, meent Vogel. ,,De uitkomst van het rapport stond bij voorbaat al vast. Baud heeft zich laten gebruiken. Daarmee heeft hij ons vakgebied, de studie naar de geschiedenis van Latijns Amerika, geen goede dienst bewezen.'' Baud was tot twee jaar geleden net als Vogel werkzaam aan de Universiteit Leiden.
De discussie over de vader van Máxima Zorreguieta is volgens Vogel hypocriet. ,,Natuurlijk wist Jorge Zorreguieta van de vele verdwijningen in zijn land. Iedereen in Argentinië wist daarvan. Maar als je vervolgens werkelijk wilt zeggen of de man schuldig is of niet, moet je ook de rol van het Nederlandse bedrijfsleven in die periode in ogenschouw nemen. Maar die discussie wil Kok helemaal niet. Dat anderen - ook politici - zich kritisch uitlaten over Zorreguieta's verleden, maar zwijgen over Nederland, is uiterst hypocriet.''
Vogel verwerpt overigens de kritiek op de Argentijnse priester Rafael Braun, die op 2 februari een gebed uitspreekt tijdens de huwelijksdienst van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.
,,Braun staat in zijn eigen land bekend als een moreel hoogstaand mens. Hij is niet 'fout' geweest, voor de Argentijnen hoort hij bij de goeien. Ik ben er zeker van dat Braun, net als iedere weldenkende Argentijn, de excessen van het Videla-regime verwerpt.''
(Bron: Het Leidsch Dagblad)