Ius Sanctus Nieuws Archief
Oranjes lijken speculaties over rijkdom beu
Sunday, 02 Jun 2002 door Danny
Den Haag,
Hoe rijk zijn de Oranjes? Het is een van de best bewaarde geheimen van het koninkrijk.
Financiële tijdschriften als Forbes en Quote plaatsen de Nederlandse koningin telkens bovenaan het lijstje van welgestelde royalty. De genoemde bedragen lopen uiteen van honderden miljoenen tot tientallen miljarden euro's. Maar alle schattingen blijven onbetrouwbaar. Slechts een enkeling kent de ware rijkdom van de Oranjes. En zij doen er wijselijk het zwijgen toe.
Na elke publicatie over het Oranje-kapitaal krijgt de Rijksvoorlichtingsdienst nieuwsgierige telefoontjes. Maar ook het antwoord is telkens hetzelfde: de RVD doet geen mededelingen over privé-zaken. Wel kan de beller een lijstje krijgen van het onroerend goed en het staatsinkomen van de Oranjes. Sinds gisteren staan die gegevens ook op de website van het Koninklijk Huis.
,,Wij reageren niet op bedragen die in de media worden genoemd. Maar we proberen die publicaties wel in het juiste perspectief te plaatsen. Wie de website goed leest, komt wellicht tot de conclusie dat die verhalen over de `rijkste vrouw ter wereld' niet kunnen kloppen'', zegt de RVD.
Er zijn volop aanwijzingen dat het wel meevalt met de rijkdom van de Oranjes. Zo waren de Duitsers nogal teleurgesteld toen ze in het begin van de oorlog het Oranje-kapitaal in beslag namen. Zij vonden `slechts' 12 miljoen gulden aan effecten en onroerend goed. Koningin Wilhelmina had bij haar vlucht naar Londen 3 miljoen aan effecten meegenomen en ook in Amerika hadden de Oranjes nog bezittingen. In totaal bezaten zij in 1941 dus zo'n 16 miljoen gulden.
Sindsdien is er volop gespeculeerd over het Oranje-fortuin. Grote belangen in Koninklijke Olie en ABN zouden de Oranjes vele miljoenen hebben opgeleverd. Maar een onderzoek door premier Cals in de jaren 60 wees uit dat het inkomen van koningin Juliana onvoldoende was om de kosten van haar functie als staatshoofd te dekken.
Ook blijken de Oranjes bij geen enkele beursgenoteerde onderneming meer dan vijf procent van de aandelen in handen te hebben. Sinds 1992 is iedereen verplicht dat te melden.
Vooral oud-koningin Juliana ergerde zich nogal aan de verhalen over haar kapitaal. In een televisie-interview haalde ze eens flink uit naar de media die haar vele miljoenen toedichtten. Met de publicatie op de internetsite van het Koninklijk Huis lijkt het erop dat de huidige koningin de speculaties ook behoorlijk beu is.
(Bron: AD door Job van de Sande)