Ius Sanctus Nieuws Archief
Prinselijk bezoek aan Turkije afgezegd
Tuesday, 04 Jun 2002 door Sven
Het bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Turkije gaat voorlopig niet door. Volgens het kabinet zou het te zeer worden overschaduwd door de vervroegde vrijlating van Hakan K., de hoofdschuldige in het moord- en verkrachtingsdrama in de badplaats Alanya, waarvan drie Nederlandse vrouwen en een Georgische het slachtoffer werden.
Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft zijn Turkse collega Çem gisteren telefonisch gezegd dat een feestelijk bezoek onmogelijk is, zolang niet vaststaat of K. terug moet naar de gevangenis. De moordenaar is gisteren opnieuw gearresteerd, maar dat was formeel vanwege een ander vergrijp.
Çem toonde begrip voor het besluit. De advocaat van de drie Nederlandse vrouwen, Y. Drost, reageert positief. Ook Hanneke Sweep, een van de slachtoffers, is verheugd: ,,Willem-Alexander en Máxima gaan niet naar Turkije. Geweldig, dit voelt echt goed. De boodschap van Nederland is heel duidelijk. Turkije zal hier niet blij mee zijn.''
De kroonprins en zijn vrouw zouden donderdag en vrijdag in Istanbul zijn om daar het Palais de Hollande in Istanbul heropenen, waar het Nederlands consulaat-generaal wordt gevestigd.
Hakan K., die tot levenslang veroordeeld was, is dankzij een amnestiewet uit 2000 sinds 23 mei op vrije voeten, waarschijnlijk door een rekenfout. De wet is niet van toepassing bij straffen van tien jaar of meer, noch voor veroordelingen wegens verkrachting. K.'s drie mededaders, die respectievelijk levenslang en twee maal 36 jaar kregen, zijn niet vrijgelaten.
De mannen ontvoerden en verkrachtten de toen 35-jarige Marijke van Dijk en haar vriendinnen Suzanne Kranenburg en Hanneke Sweep in mei 1995. Ze staken Marijke dood en gooiden haar in een ravijn. Verderop lieten ze Suzanne en Hanneke voor dood achter in een greppel. Een herder redde hen het leven. Kort daarvoor hadden de mannen op eenzelfde wijze een Georgische vrouw verkracht en vermoord.
De Turkse justitie is in beroep gaan tegen de vrijlating. Van Aartsen verwijt zijn collega niets. Çem benadrukte gisteren dat de rechterlijke macht in Turkije - evenals in Nederland - onafhankelijk is. De regering kan er geen rechtstreekse invloed op uitoefenen.
(Bron: AD)