|
Ius Sanctus Nieuws Archief
Kort wekelijks Oranjenieuws
Tuesday, 30 Sep 2003 door Rutger
_ Koningin opent gebouw voor opslag hoogradioactief afval te Borsele
Hare Majesteit de Koningin verricht dinsdag 30 september 2003 bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) op het industrieterrein Vlissingen-Oost in de gemeente Borsele de officiële opening van een gebouw voor de opslag van het Nederlandse hoogradioactief afval. Dit afval is afkomstig van de twee Nederlandse kernenergiecentrales en de twee onderzoeksreactoren. Het gebouw heeft wanden van 1,70 meter dik, om de straling tegen te houden en het afval te beschermen tegen extreme gebeurtenissen van buitenaf. Het eerste hoogradioactief afval zal in november worden ontvangen en opgeslagen. COVRA is belast met de veilige en milieuhygiënisch verantwoorde behandeling en opslag van al het Nederlandse radioactief afval. De organisatie had al faciliteiten voor het laag- en middelradioactief afval. De nu gereed gekomen nieuwbouw wordt aangeduid met de naam HABOG (Hoogradioactief Afval Behandelings en Opslag Gebouw). De bouw heeft vier jaar geduurd. Het hoogradioactief afval zal voor tenminste 100 jaar worden opgeslagen in het HABOG.
Hoogradioactief afval is afkomstig van de kernenergiecentrales in Dodewaard en Borsele en van de onderzoeksreactoren in Petten en Delft. Het afval komt via een omweg naar COVRA toe. De gebruikte brandstofstaven van de centrales worden eerst in Frankrijk en Engeland opgewerkt; dit betekent dat de nog bruikbare bestanddelen worden afgescheiden van de afvalproducten. De afvalproducten worden vervolgens verwerkt tot een vast afvalblok, dat wordt teruggezonden naar Nederland, waar het wordt opgeslagen in het nieuwe gebouw. Het HABOG waarborgt de isolatie uit het leefmilieu, de warmte-afvoer en de stralingsafscherming van het afval. Het gebouw is bestand tegen extreme invloeden van buitenaf zoals aardbevingen, het neerstorten van een vliegtuig en gaswolkexplosies. De betonnen vloer, de wanden en de daken van het gebouw zijn 1,70 meter dik en zijn voorzien van een speciale wapening.
Naast de technische gebruiksfunctie die het gebouw heeft, is het zelf een kunstwerk. Het gebouw is oranje geverfd en in grote groene letters zijn er de beroemde natuurkundige formules van Einstein en Planck op aangebracht. Gedurende de periode van 100 jaar opslag zal het hoogradioactief afval zijn voornaamste warmteproductie verliezen. Dit zal aan de buitenkant zichtbaar worden, doordat het gebouw bij iedere schilderbeurt een tint lichter zal worden geschilderd, zodat na een eeuw een wit gebouw met groene letters overblijft. Kunstwerk en functionaliteit van het gebouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Koningin opent nieuwbouw British School in Voorschoten
Hare Majesteit de Koningin verricht woensdag 1 oktober in Voorschoten de officiële opening van de nieuwbouw van The British School in the Netherlands. Het Senior School gedeelte van de school is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd en aanzienlijk uitgebreid. Met de nieuwbouw beschikt de school nu over ruime en goede accommodatie voor de ruim 1050 leerlingen van de Senior School. Tijdens de renovatie en uitbreiding zijn onder meer tien nieuwe practicumlokalen ingericht, een teken- en schilderstudio, een toneelstudio en een muziekstudio. De oude sporthal is afgebroken en vervangen door een nieuwe inpandige sportzaal. Er is een nieuwe bibliotheek annex pc-werkruimte ingericht, en speciale leslokalen voor onder andere voedseltechnologie en informatietechnologie. Het oude en nieuwe deel zijn via een atrium met elkaar verbonden.
The British School in the Netherlands geeft basisonderwijs en voortgezet onderwijs aan leerlingen van 4 tot 18 jaar, afkomstig uit 70 verschillende landen.
Geloofsbrieven ambassadeurs Brazilië, Kroatië en Mali
Hare Majesteit de Koningin ontvangt op woensdag 1 oktober 2003 op Paleis Noordeinde te Den Haag ter overhandiging van hun geloofsbrieven achtereenvolgens de ambassadeur van de Federale Republiek Brazilië, Z.E. Gilberto Vergne Saboia, de ambassadeur van de Republiek Kroatië, Z.E. Frane Krnic en de ambassadeur van de Republiek Mali, Z.E. Ibrahim Bocar BA. De ambassadeurs worden elk van hun residentie opgehaald en begeleid door een Kamerheer van de Koningin. De Koningin stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Politie Haaglanden in gala-uniform. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet of nationale dracht.
Bij Paleis Noordeinde zal een erewacht en een militaire kapel opgesteld staan. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van de 11e Afdeling Rijdende Artillerie. De kapel is de Koninklijke Militaire Kapel. Bij de ingang van het paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met zijn gevolg binnentreedt.
Hofhouding
Hare Majesteit de Koningin heeft het voornemen per 1 oktober 2003 drs. Ph.C.B. Maarschalkerweerd te benoemen tot Directeur van het Koninklijk Huisarchief. De heer Maarschalkerweerd is sinds 1999 rijksarchivaris in de provincie Limburg en gemeentearchivaris van Maastricht. Koninklijk Huisarchief
Hij volgt drs. B. Woelderink op, die op dezelfde datum zijn functie zal neerleggen wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
De heer Maarschalkerweerd werd op 20 februari 1953 geboren in Utrecht. Hij studeerde aan de universiteit aldaar geschiedenis met als hoofdvak middeleeuwse geschiedenis. Hierna volgde hij een archiefopleiding in Rome en later de hogere archiefopleiding.
Voor zijn aanstelling in Limburg heeft de heer Maarschalkerweerd gewerkt als provinciaal archiefinspecteur in Zeeland (1982-1983), als gemeentearchivaris in Helmond 1983-1987), in Amersfoort (1987-1997) en in Den Haag (1997-1999)
Koningin reikt Prijs voor Vrije Schilderkunst uit
Hare Majesteit de Koningin reikt vrijdag 3 oktober in het Koninklijk Paleis te Amsterdam de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2003 uit. Vier jonge kunstenaars ontvangen dit jaar deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 4600 euro. De Koningin opent die middag eveneens in het paleis een tentoonstelling van de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen. De Koningin reikte tot nu elk jaar de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst uit. De Koninklijke Subsidie gaat vanaf 2003 verder onder de naam Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De intentie en opzet van de Koninklijke Prijs blijft gelijk aan die van de Koninklijke Subsidie: het stimuleren van jong talent op het gebied van de schilderkunst. De Prijs werd ruim 130 jaar geleden door Koning Willem III ingesteld. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix hebben deze traditie tot op de dag van vandaag voortgezet. De prijsuitreiking en de tentoonstelling vinden plaats onder auspiciën van de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam.
Iedere Nederlandse beeldende kunstenaar die de beeldende kunst zelfstandig beroepsmatig beoefent en op 1 januari 2003 de leeftijd van 35 jaar nog niet had bereikt, kon meedingen naar de Prijs. Dit jaar zonden 264 kunstenaars in voor de eerste ronde, waarna aan 89 kunstenaars werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde. De vakjury bestaat dit jaar uit: Rob Birza, Suzan Drummen, Lisette Pelsers, Herman Pitz, Michael Raedecker, Pietje Tegenbosch en Luc Tuymans.
De tentoonstelling is geopend van 4 oktober tot en met 26 oktober, dagelijks van 12.30 - 17.00 uur.
(c) koninklijkhuis.nl
|
|
|