Ius Sanctus Nieuws Archief
Boonanza
Monday, 15 Nov 2004 door Erik
Enschede,
Speciaal voor de heeren Remko S., Koen van O., Hilco K. en Joost V. uw verslaggever en alle andere geinteresseerden.
De uitleg van het spel Boonanza. U vraagt zich wellicht af waarom deze uitleg online komt te staan, uw verslaggever zal dat in het kort uitleggen. Afgelopen vrijdag was er in Utrecht een illuster gezelschap heeren aanwezig zoals u wellicht al gelezen heeft, inclusief uw verslaggever. Alvorens de Utrechtse Breezermeisjes in te checken werd het spel Boonanza gespeeld, althans getracht te spelen. Verder dan de eerste regel van de handleiding kwamen de heeren niet. De bierconsumptie en het voorleesgedrag van Joost V. waren zo vermakelijk dat de serieuse klank van het spel verloren was gegaan. Het spel dat gespeeld zou worden is dus niet gespeeld, de bierconsumptie ging echter wel omhoog en de kroegen werden vervolgens aangedaan door de vijf heeren tot diep in de nacht. Het spel Boonanza was dus geen grote hit voor de Moresleeden, maar de handleiding was wel degelijk vermakelijk
Het spel
Boonanza is een van de grootste kaartspelhits van de afgelopen tien jaar. Toch heeft het vijf jaar geduurd voor 999Games het uiteindelijk in Nederland uitbracht. Het is de moeite van het wachten waard geweest, want Boonanza is een bijzonder leuk kaartspelletje.
Dit kaartspel heeft niets met de (bijna) gelijknamige televisieserie te maken, maar alles met bonen. Iedere speler is een bonenkweker die zo veel mogelijk van dezelfde soort bonen probeert te verzamelen, om op die manier het meeste goud te verdienen. Iedere bonenboer heeft aan het begin van het spel twee bonenveldjes, en kan dus twee verschillende soorten bonen verbouwen. Alle spelers krijgen in het begin vijf kaarten in handen.
Bij Boonanza is de volgorde van die kaarten erg belangrijk. Daar mag namelijk niet in gewisseld worden. De kweker die aan de beurt is moet zijn eerste kaart op leggen, en mag de tweede kaart opleggen. Op die kaarten staan verschillende bonen. Dit kunnen erg rare bonen zijn zoals bijvoorbeeld blauwe bonen, kogels dus. Op de kaart staat aangegeven hoe vaak die boonsoort in het spel voor komt. Hoe vaker een kaart voorkomt, hoe meer je er van moet verzamelen om een goudstuk te verdienen.
Nadat de actieve speler één of twee kaarten heeft opgelegd, worden er twee kaarten open gelegd. De speler mag deze bonen zelf houden of met medespelers ruilen voor bonen die beter in de eigen verzameling passen. Lukt een ruil niet, dan moet de boer een bestaande verzameling inleveren, en de nieuwe kaart op zijn bonenveldje leggen. Als de boer genoeg verzameld heeft worden er goudstukken verdiend, anders verdwijnen de bonen voor niets op de stapel. Het is dus zaak om goed te ruilen en verzamelingen te maken die geld op leveren! Aan het eind van de beurt moet de speler drie nieuwe kaarten trekken en achteraan sluiten bij de andere kaarten in de hand. De volgorde mag nog steeds niet veranderd worden.
Voor drie goudstukken kan een speler een derde bonenveldje kopen. Zo kunnen er drie soorten bonen gekweekt worden. Het is gebleken dat dit tot vier spelers lucratief is, maar met vijf of meer spelers niet meer. De beste bonenkweker is de speler die na drie rondes de meeste goudstukken verzameld heeft.