Ius Sanctus Nieuws Archief
Rijkman Groenink spreekt tot universiteit
Thursday, 17 Apr 2008 door Luuk
-Van uw verslaggever, Vincent B., Magistraat-
Enschede, 17 april - Afgelopen woensdag sprak dhr. Groenink, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van de ABN AMRO tot een delegatie Moresleden. Vanwege haar charitatieve houding had Ius Sanctus ook medewerkers en studenten van de Universiteit Twente uitgenodigd de lezing bij te wonen. Een verslag van het wel en wee van de leiders van het bedrijfsleven.
Groenink begon met een verhelderend verhaal over de strategie van dé bank, de gebeurtenissen rondom de overname, zijn eigen rol in deze en de rol van de overheid. Als laatste sprak hij over zijn nieuwe activiteit, het opzetten van een investeringsfonds voor renewable energy. Dat Groenink zijn gevoel voor humor nog niet verloren had bleek toen hij over zijn totale winst op de overname sprak: “da’s bruto hoor!” Groenink verschafte de aanwezigen een goed beeld van de activiteiten van een CEO en het bankwezen an sich, als Oud-Kanselier had Vincent B. natuurlijk geen enkel probleem met termen als ‘tier 1 capital’, ‘core capital’, ‘EPS’ en ‘leveraged’, termen waar subjectleden Damir D. en Lucas V. meer moeite mee hadden.
Na de toespraak was er uiteraard ruimte voor vragen, welke de Magistraat van harte aangreep om te vragen hoe bestuurders hun topinkomens het beste kunnen uitleggen. Waar Jan Modaal klaagt over de beloningen van CEO’s, heeft de Magistraat als collega-CEO van de belangrijkste moresorganisatie ter wereld natuurlijk het onwetende subject tegenover zich. Subjectlid Vos, dat een vijandige overname van Mores vreest door de verslechterende balans, vroeg welke rol een overheid zou kunnen spelen om het belang van voor de maatschappij belangrijke organisaties te kunnen dienen. Namens de Orde was Henk Jaap van den B. aanwezig, die geheel ordewaardig een passieve rol voor zichzelf had toebedeeld.
“Een interessant verhaal, maar de drank van gisteren speelde wel op”, aldus HJ. “Naast een hoop inzichten in overnames en het leven van de CEO, betreurde ik het dat er ‘een aantal banken zijn’ werd gebruikt”, aldus de Magistraat, “het moet natuurlijk ‘een aantal banken is’ zijn.” Ene J. Marijnissen die graag wilde reageren: “het kapitalisme is de as van het kwaad en maakt ons tot slaaf”. Een willekeurig subjectlid: “in ons land bedoelen we iets anders met een vijandige overname!”
Kort samengevat was het een interessante middag, waarvan slechts viel te betreuren dat deze niet met een borrel werd afgesloten.